<h2>Καλωσήρθατε στην σελίδα μας!</h2><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.attiko-odeio-amfialis.gr/more.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>...από το 1990 προσφέρουμε στη μουσική παιδεία της πόλης μας</h2><p>  </p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.attiko-odeio-amfialis.gr/more.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Κλασική, Μοντέρνα, Λαϊκή, Παραδοσιακή Μουσική</h2><p>  </p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.attiko-odeio-amfialis.gr/more.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Βυζαντινής Μουσικής

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΑΤΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΦΙΑΛΗΣ | ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ


Η Βυζαντινή Μουσική είναι η μουσική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που μεταφράζεται κι απαρτίζεται αποκλειστικά από ελληνικά κείμενα ως μελωδία.[1] Έλληνες και ξένοι ιστορικοί συμφωνούν ότι αυτές οι μελωδίες, οι εκκλησιαστικοί ήχοι και γενικά το όλο σύστημα της βυζαντινής μουσικής, συνδέεται στενά με το αρχαίο ελληνικό μουσικό σύστημα.[2][3] Οι αρχές της χρονολογούνται από ορισμένους μελετητές στον 4ο αιώνα μ.Χ, λίγο μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη από το Μέγα Κωνσταντίνο.
 
Η βυζαντινή μουσική που διασώζεται είναι στο σύνολό της εκκλησιαστική, με εξαίρεση κάποιους αυτοκρατορικούς ύμνους, που και αυτοί έχουν θρησκευτικά στοιχεία. Το βυζαντινό άσμα ήταν μονωδικό, σε ελεύθερο ρυθμό, και προσπάθησε συχνά να απεικονίσει μελωδικά την έννοια των λέξεων. Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ελληνική. Ο βυζαντινός ύμνος, του οποίου υπήρξαν τρεις τύποι, ήταν η μέγιστη έκφανση αυτού του μουσικού είδους.
 
Μέρος της βυζαντινής μουσικής, αν και χρονικά μεταγενέστερο μπορεί να θεωρηθεί το δημοτικό τραγούδι, αν και διαφέρει από την εκκλησιαστική μουσική στο ότι έχει σταθερό μέτρο, ώστε να εξυπηρετείται και ο χορευτικός σκοπός. Αυτό δεν είναι τυχαίο: στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, από τον ίδιο πολιτισμό η μουσική είναι ενιαία. Μην ξεχνάμε πως η πρώτη φορά που διδάχτηκε (ευρέως) η δυτική μουσική στον Ελληνικό χώρο, ήταν με την έλευση του Όθωνα. Μέχρι τότε η μουσική που εκτελείτο, ακουγόταν καταγραφόταν και διδασκόταν (εμπειρικά ή/και σε μουσικοδιδασκαλεία) ήταν η βυζαντινή.
 

Διεύθυνση σπουδών: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΝΗΣΑΛΗ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΑΚΗ 120Β, Κερατσίνι 18758 / Πειραιάς
Πληροφορίες - Εγγραφές: 2104329622